Hvalevrijedan film nepoznatog autora i bezvrijedna pjesma banda nekad vrijednog spomena.

np: FINNTROLL – suohengen sija

Pogodak?

Jučer me monstruozno trovanje dagnjama natjeralo na dugosatno ležanje u krevetu. Iskoristila sam priliku i pogledala zbilja zanimljiv finski film, u javnost pušten krajem 2008. Prema nekima je horor, no ipak bih ga nazvala psihološkim trilerom.

Wash your sins.

Radi se o iznimno atmosferičnih 85 minuta filmske radnje, priči o nečistoj savjesti koja hoda kroz hladne crnogorične šume na granici Finske i Rusije prije 400-tinjak godina. Glazba, tiha i visokoestetski napravljena prati radnju u stopu i multiplicira ionako kompliciran osjećaj pokajanja, od početne scene žuborenja vode do posljednje smrti u filmi. Glavni likovi predstavljaju vrlo oprečne poglede na život, unatoč visokom krvnom srodstvu. Eerik Spore je nemilosrdni ratnik u službi Kraljevine Švedske a Knut, mlađi brat, značajno je senzibilniji spram krvoločnom ponašanju i nimalo ne podržava bodycount koji spominje Eerik.

Braća su zadužena za mirovne pregovore s rusima, definiranje granice i crtanje karte koja bi kralju dala predodžbu o obliku države kojom vlada u poslijeratnom periodu. Nakon što Knut zatvori mladu djevojku u podrum i nastave put, javlja se osjećaj krivnje i straha za njen život. Bujajuće osjećaje kompliciraju i masovni smrtni slučajevi i halucinacije djevojke u bijelom u dramatičnim krajolicima.

Sano, että sinun silmissäsi – tulee kotiin viimeinen katse hänen mieheltään.
***
Say that in your eyes – you bring home the last look from her husband.

Pohvale i samo pohvale glumcima, pogotovo Ville Virtanenu i njegovom glasu, često na granici čujnosti dok iznosi svoja razmišljanja. Simpatična je i Sonja Petäjäjärvi u ulozi dječaka/djevojčice u selu kraj kojeg se nalazio misteriozni objekt. Samo spomenuti kadrovi i glazba su već dobar razlog za pogledati film, pogotovo zadnju scenu na obali rijeke, dok pada snijeg.

sauna movie finland

Film itekako vrijedan gledanja i pažnje.

Smeće?

Sad se prešaltavamo na promašaje.

Pogledajmo najprije jedan spot. Čisto radi predodžbe motke, njene visine i činjenice kako treba stremiti ponovno preskočiti ju,

Dakle, Rammstein – Sonne.

a ne pijan dotrčati, ljuljati se kao majmun na njoj i onda sa prelomljenom polovicom prebiti najbližeg čovjeka.

Album Live aus Berlin mi je jako drag i puno puta je preslušan i pregledan. Pjesma Sonne mi je jedna od najdražih ikad a spot mi je perfektna desetka. Zgadili su mi se nakon Amerike, a nakon što sam jučer čula dubokoumnu pjesmu praćenu Jonas-Akerlund-Smack-My-Bitch-Up-provokativnim videospotom, mogu reći samo da su na niske grane spali ako im eksplicitno prikazani penisi i ejakulacije po guzicama prodaju glazbu ionako srezane kvalitete. Oduvijek su koketirali s transrodnošću i dominacijom, njihove pjesme se često koriste za BDSM scene u filmovima… no ipak, ovo nije ništa drugo nego krajnje jadno i neoriginalno.

You’ve got a pussy,
I have a dick,
So what’s the problem?
Let’s do it quick.

Pogledajte spot za pjesmu Pussy, smišljen samo da bude šokantan i u domeni zabranjenih u dnevnim satima. Nula bodova.