Legu mi se paličnjaci!

np: PANTERA – far beyond driven

Jeste ikad držali paličnjake u rukama? Vrlo simpatične životinjice. Prvu sam vrstu, vijetnamca, dobila prije 5-6 godina i dugo smo se družili. Tad sam poželjela nešto veće i snažnije, kada je u kuću stigla tarantula koja je sada stara skoro 3 godine. No, za razliku od paličnjaka, ona je pristupačna otprilike kao bijesna lisica – terarij je u miru jer ju ne volim mrcvariti.

Sad već godinama nisam imala nijedan primjerak paličnjaka, a kako imam veliki fleksarij, došla sam na ideju kako bi bilo dobro udahnuti mu život. Kontaktirala sam terariste i jedan od njih mi je obećao nešto jaja vrste Sipyloidea sipylus. Stigla su poštom prije par tjedana i otad leže u inkubacijskoj kutijici sa vlažnom vatom u laganoj sjeni. Nije me bilo par dana kod kuće i jutros sam tijekom uređivanja terarija i biljaka spazila tanko svijetlozeleno tjelešce kako stoji na prozirnom poklopčiću.

Čini mi se nešto veći od vijetnamaca po izlasku iz jajeta, ne računajući štrkljave nožice i ticala koje mu dodaju makar 15 mm. Još uvijek se uči hodati, evo, upravo se spotiče preko pora na koži moje nadlanice :)

Što je specifično za njih? Za razliku od vijetnamaca, po ulasku u spolnu zrelost dobijaju krila (eng. Pink winged stick insect). Također većinu populacije čine ženke, mužjaci su rijetki i doslovno nepotrebni – ženke legu neoplođena jaja što se u svijetu entomologije naziva partenogenezom. Potječu sa Madagaskara, naživcirani i u osjećaju ugroženosti prskaju napadača mošusno-nalik mirisom. Čovjeku bezopasnim, naravno.

Kad sam otvarala kutijicu, vrtio se Far beyond driven, što je malena popratila tipičnim paličnjačkim plesom – kukčić se uhvati za podlogu čvrsto i počne titrati tijelom lijevo-desno ne pomičući noge, nesvjesna koliko dodatnih bodova je upisano u moj blokić. Izgleda da voli Panteru. Sigurno ćemo se slagati :)