Nakon proučavanja raznih e-cookbooks i internetskih recepata za koje se svaki autor kune da je najbolji, odlučila sam se hibridizirati one koji su mi se učinili najprikladniji sa ciljem stvaranja ultimativnog recepta za vindaloo. “Dođoh, vidjeh, izgorjeh”, rekla bi ekipa koja je sinoć svjedočila kolektivnom voluntarnom spaljivanju za stolom.

np: KAMAL HEER AND MANMOHAN WARIS – rang na vata li

Sastojci?

 • Meso. Možete koristiti svako meso koje imate na raspolaganju – janjetinu, svinjetinu, piletinu, puretinu, govedinu, pa čak i ribu i škampe… U vege-verziji meso može zamijeniti patlidžan, a vidjela sam i recept sa tikvicama. Ne zvuči loše, iako bih u svom slučaju takav obrok jela sama. Ovom prilikom sam koristila pileće bijelo meso, potreban je jedan kilogram. Isjeckajte meso na kockice cca 20×20 mm.
 • Luk. Potrebna su vam dva crvena luka koja treba temeljito isjeckati na što sitnije kockice. Za ovakav tip hrane i inače preporučujem velike lukovice jer su ključne za okus umaka i daju mu teksturu. Umak bez crvenog luka = 0, to je aksiom svemira.
 • Češnjak. 10 češanja ugrubo izblendajte ili nasjeckajte na sitno, nemojte ga pretvarati u kašicu. Dobit ćete oko žlicu i pol luka kojeg dodajete tijekom kuhanja.
 • Kardemom. Začin vrlo snažnog mirisa koji me podsjeća na borove treba dozirati zbilja odmjereno. U mom slučaju opreznije nego ljute papričice. Pola žličice sjemenki će biti dovoljno na ovu količinu mesa.
 • Crni papar. Svi ga imamo u kući, 1 žličica sjemenki.
 • Suhi chilli. 2-3 žličice, dozirajte po ukusu. Nemojte staviti manje od 2 žličice, poanta vindalooa je snažno ljuti okus.
 • Klinčići. 1 žličica.
 • Cimet. Nemojte koristiti mljeveni cimet već kupite štapiće. Potrebno vam je 10 cm cimeta koji nećete pretvoriti u prah već ga je potrebno grubo usitniti, stucajte ako nemate kako drugačije čekićem za meso na radnoj dasci.
 • Kumin. 1 žličica.
 • Kurkuma. Sjemenke kurkume nisam našla, no kako imam kurkumu u prahu i često ju stavljam u rižu, koristila sam nju. Potrebno vam je pola žličice.
 • Korijander. Također pola žličice.
 • Vinski ocat. 5 žlica.
 • Ljute papričice. 6 feferona rasijecite dvaput po dužini i onda na sitno poprijeko. Iako ste možda ljubitelj ljutoga, sa skepsom pojačavajte količinu.
 • Đumbir. Svježe oguljeni korijen ima divan intenzivni miris koji na prvi mah podsjeća na limun, a okus je vrlo jak, pomalo ljut. Korijen đumbira od oko 5 cm ogulite i nasijecite na tanke štapiće.
 • Zrele rajčice. U ovo doba godine nema onog što se podrazumijeva pod rajčicu, pa preporučujem konzervu pulpe rajčice koja se kupa u svojem soku. Na ovu količinu mesa mi je bilo dovoljno 400 grama. Apsolutni vladar među rajčicama na policama trgovina je Mutti.
 • Smeđi šećer. Trskin šećer, 1 žlica.
 • Riža. Obična bijela, dugozrna, kratkozrna, basmati… Izbor je vaš. Ako ćete se držati izvornog recepta, preporučujem basmati, orašastu i aromatičnu indijsku, a klasičarima preporučujem kuhanje obične sa malo šafrana ili kurkume. Zbog društva nesklonog basmati riži je kod mene kuhana ova potonja.

Pac/rasol/marinada?

Nasolite meso po ukusu dan ranije. Crni papar, suhi chilli, klinčiće, kumin, kurkumu i korijander sameljite u prah ili usitnite u mužaru. Meni je odlično poslužio blender jer na jednom od nastavaka ima nisko položene noževe na osovini i može zahvatiti i usitniti sitnije sjemenke kao što su korijandrove. Dodajte prethodno usitnjeni cimet. Dobro promiješajte, malo pouljite i dodajte vinski ocat.
Zatvorite u posudu sa poklopcem i ostavite u hladnjaku do sutra prijepodne.

Spremanje?

Na istopljenoj i vreloj biljnoj masti pržite začinjenu piletinu dok ne dobije boju. Miris cimeta na vatri će vam se prelijepo raširiti kuhinjom i podići raspoloženje. Dodajte crveni luk u kockicama i ostavite da također potamni i omekša. Po potrebi promiješajte. Dodajte bijeli luk, sitno nasjeckane feferone i đumbir u štapićima. Prodinstajte, dodajte rajčicu iz konzerve ili u sezoni nasjeckane plodove i žlicu smeđeg šećera. Kad mirisna kakofonija mesa i začina proključa, poklopite posudu i smanjite vatru. Kuhajte uz povremeno otvaranje i miješanje dok ne omekša, piletini treba oko sat-sat i pol, svinjetini dva sata a govedini i više.
Tijekom kuhanja probajte stanje ljutine. Ako vam je vindaloo blag, što ne bi trebao biti uz ove gorenavedene doze, dodajte još papra i/ili suhog chillija.

Posluživanje?

Topli vindaloo servirajte sa toplom rižom začinjenom šafranom ili kurkumom (na fotografiji je serviran s ječmom). Pripremite velike količine hladne osvježavajuće tekućine po ukusima žrtava, a kao desert pripremite minimalno kilogram sladoleda. Ovo ne mogu dovoljno istaknuti, sladoled je perfektan protupožarni uređaj nakon ovakvog spaljivanja jezika.

vindaloo

Čuvanje?

Možete ga držati par dana u hladnjaku. Također, možete ga smrzavati i ponovno odleđivati.