Dan #13. | Røros, Birkebeinervegen i povratak u oslo

Dan #13. | Røros, Birkebeinervegen i povratak u oslo

Posljednji dan vožnje s Nordkappa do Osla pokrio je preko 500 kilometara fantastičnih kadrova, prilično nestabilnog (kišnog!) vremena, ali i jednog od najljepših norveških gradova – divote zvane Røros.

Grad je poznat po lijepoj staroj jezgri koja je zapravo lijepo integrirana u grad (nije “getoizirana” i izdvojena, već se sportski dućani tipa G sport nalaze prastarim ogromnim drvenim kućerinama) i atmosferi koja se ispotencira u božićnom periodu zbog koje grad redovito osvaja nagrade za najljepši norveški grad u adventu. Nažalost, imam vrlo malo slika Rørosa jer je uporno drizlala kiša, što znači da aparat mora biti u ruksaku, ali nadam se da sam uspjela prikazati makar djelić ovog drvenog štimunga.

Nedaleko od Rørosa u šumarku kraj ceste nalazi se metalni los, slavni Storelgen (nor. veliki los). Umjesto banane, evo mene, for scale. Kao i niz raznobojnih rogovlja, postavljen je da bi razbio monotoniju vožnje norveškim cestama, nešto što ja baš i ne mogu razumjeti. Norveška je zbog kriminalno lijepih pejzaža jako zanimljiva; nema lošeg kadra, potpuno mi je blesavo keljiti gluparije uz cestu da bi se, eto, razbila “monotonija”.

Izlaskom iz Rørosa nagazili smo prema posljednjoj zanimljivosti do kuće – Birkebeinevegenu. Ekipu koja je odskijala s nejakim prijestolonasljednikom od Osla do Trondheima kroz snijeg već sam spomenula, a evo i fotografija te rute. Nije ju bilo moguće zaobići, a nije joj naškodila ni kiša koja nas je pratila na većem dijelu te rute.

   

Totalno uživam u šumskim offroad cestama; ne smeta mi ni blato. Plan je sigurno vratiti se ovdje i kampirati u nedođiji.

Ovo je posljednja fotografija s putovanja do Nordkappa. Uslikana je negdje u zoni oko Gjøvika, nedaleko od Osla. Predstavlja kraj četvrtoga našega velikoga putovanja motorom po velikim udaljenostima i izvan granica HR u kojoj smo prije živjeli. 13 dana putovanja po zasigurno najljepšoj državi na svijetu bilo je fantastično i zanimljivo, i naučilo nas je oboje puno toga. Osim lijepih kadrova, dobar je i osjećaj sigurnosti i mira koji se osjete kamo god da smo krenuli. Do sada smo vidjeli natprosječno i za Norvežane puno Norveške, a ja vam toplo preporučujem da lokacije (izvan ovoga putopisa) pogledate i razmotrite za dolazak na putovanje ovdje.

Naš prvi zajednički dolazak u Oslo.

Oslo – popis zanimljivosti.

Vožnja motorom od Zagreba do Norveške.

Preseljenje u Oslo.

Zujanje po prirodi oko Osla.

Bergenbanen, vlakom.

Stavanger, Preikestolen i Lindesnesfyr.

Bergen, autom.

I od večeras – putovanje motorom od Osla do Nordkappa.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.